www.sonsuzpaylasim.forum.st sonsuza kadar burdayız
www.sonsuzpaylasim.forum.st sonsuza kadar burdayız
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 Pardus Belgeleri (Güncel..) (Pardus-Wiki'den)

Aşağa gitmek 
3 posters
YazarMesaj
santi
Yönetici
Yönetici
santi


Erkek
Mesaj Sayısı : 676
Yaş : 30
NeRDeN : GiDeRKeN SoLDaN DöNeRKeN SaGDaN..
Reputation : 0
Rep Puanı : 217771
Kayıt tarihi : 25/11/08

Pardus Belgeleri (Güncel..) (Pardus-Wiki'den) Empty
MesajKonu: Pardus Belgeleri (Güncel..) (Pardus-Wiki'den)   Pardus Belgeleri (Güncel..) (Pardus-Wiki'den) I_icon_minitimeCuma Ocak 02, 2009 5:17 pm

Genel

Aygıt İpuçları
Bölümleme tabloları nasıl listelenir ?
Kod:

sudo fdisk -l

komutu ile listeleyebilirsiniz.

Kod:

#cfdisk

biraz daha inteaktif

Disk bölümlerindeki kullanılan alan nasıl görüntülenir ?


Kod:

df -T -h


Bağlı aygıtlar nasıl listelenir ?


Kod:

mount


PCI aygıtları nasıl listelenir ?

Kod:

# lspci


USB aygıtları nasıl listelenir ?

Kod:

# lsusb


# : Root olmanız gerekmektedir. su komutuyla parolayı girip root olabilirsiniz.



Sistem

PARDUS KURULUMU


Pardus'u edinmek

http://www.uludag.org.tr adresine girdiğinizde Pardus (http://www.uludag.org.tr/)'u nereden indireceğinize dair gerekli bağlantıyı göreceksiniz. Bağlantı yardımıyla Internet'teki dosya arşivimize ulaşır ve hem ISO dosyasını (ftp://ftp.uludag.org.tr/pub/pardus/k...pardus-1.0.iso) hem de bu dosyanın tam olarak indirildiğini kontrol edebileceğiniz özet bilgi dosyasın (ftp://ftp.uludag.org.tr/pub/pardus/k....0.iso.md5sum)ı indirebilirsiniz (Özet dosyaları genel olarak Internet'ten indirilen verilerin doğru bir şekilde inip inmediğini kontrol edebilmek için kullanılan kriptografik karakter dizisini barındırırlar. Bu işlem kurulum için şart değildir, fakat bu aşama sayesinde yanlış inmiş bir dosya ile gereksiz zaman ve iş gücü kaybının önüne geçilebilir. Ayrıntılı bilgiyi lütfen http://www.uludag.org.tr/sss.html#md5sum adresinden okuyunuz).


CD'ye yazmak

İndirdiğiniz dosyanın doğru indirildiğinden emin olduktan sonra her zaman kullandığınız CD yazıcınız ile yazabilirsiniz. ISO, bir CD dosya sistemi türüdür. CD yazmak için kullandığınız uygulamanın yardım menülerinden ISO dosyalarını yazmak için bilgi alabilirsiniz. Bu dosyayı doğrudan CD içerisinde kopyalar ya da arşiv araçları ile açıp içeriğini CD içerisine yazarsanız bilgisayarı bu CD ile başlatamazsınız.

Bir hatırlatma (Onur Küçük'ten): Malum yazılabilir CD üretimi başını alıp gidince günümüzde bulabildiğimiz boş CD'ler gittikçe daha kalitesiz olmaya başladı. Pardus CD'lerini yazarken sorun yaşamamak için cd yazıcı ayarlarınızdan "burnfree" seçeneğinin açık olduğuna emin olun. Ayrıca ISO görüntülerini DAO modunda (Disk at once) yazarsanız işlem çok daha sağlıklı gerçekleşiyor.

Hazırlık

Pardus kurulumuna başlayabilmek için bilgisayarınızın CD'den açılacak şekilde ayarlanmış olması gerekir. Eğer öyle ise Pardus Kurulum CD'sini CD sürücünüz içerisine koyup bilgisayarınızı yeniden başlatmanız Pardus kurulum yardımcısı YALI'nın makul bir açılış süresinin ardından sizi karşılaması için yeterli olacaktır. Eğer bilgisayarınız yeniden başlattığınızda kurulum CD'sinden açılmıyorsa anakartınızın ayarlarını bilgisayarınızı CD'den başlatacak şekilde değiştirmeniz gerekebilir.

Kurulum

Bilgisayarınız CD'den açıldığında karşınıza sistem yükleyicisi çıkar ve kurulum sistemini birkaç dakika içerisinde yükleyerek sizi YALI'ya ulaştırır. YALI ile kurulum süreci boyunca sol üstte kurulumun aşamalarını takip ederken, sağda bulunan bölümde o an gerçekleşen eylemlerle ilgili bilgileri ya da uyarıları okuyabilirsiniz. Pencerenin altındaki oklar da ekranlar arasında dolaşmanıza yardımcı olurlar.

Kurulum yapılmasına onay verdiğinizde disk bölümlendirme ekranına ulaşırsınız. Bu ekranda hangi bölümlendirme yöntemini ve birden fazla sabit diskiniz varsa hangi diske kurulum yapacağınızı belirtebilirsiniz.

Otomatik Bölümlendirme seçeneği, diskin tamamı Pardus'a ayrılarak yapılacak kurulumlar için tasarlanmıştır. DİKKAT: Bu seçeneği tercih ederseniz diskinizdeki bütün bilgiler silinir! Eğer diskin yalnızca bir bölümüne Pardus kurmak istiyorsanız "Hayır, diskimi kendim bölümlendireceğim." seçeneğini tercih etmelisiniz.

Unutmayınız ki Pardus kurulumu ve sonrasındaki normal bir kullanım için yaklaşık 5Gb'lık bir boş disk bölümü yeterli olacaktır.

Disk Bölümlendirme

Bu bölümde disklerinizi ve varsa disk bölümlerinizi görecek, kurulum yapacağınız bölümü seçmekle yetineceksiniz. Kurulum yapılacak disk bölümünü işaretlemek için bölümün üzerine tıklayıp, Düzenle tuşuna basarak Sistem dosyaları seçeneğini kullanmalısınız.

En rahat ve tercih edilen kurulum senaryosu Pardus için ayrılmış bir disk bölümünü daha önceden hazırlamış olmak iken, arzu ederseniz tek parça olan diskinizi kurulum esnasında YALI ile yeniden boyutlandırarak Pardus için gerekli alanı yaratabilirsiniz.


Uygulamaların Kurulumu ve Son

Disk bölümlendirmenin hemen ardından uygulamaların ve gerekli dosyaların -az önce belirlediğiniz disk bölümüne- kurulmaları işlemi başlar. Bilgisayarınızın performansına bağlı olarak süresi değişecek olan bu işlemin bitimi ile kullanıcıların yapılandırılacağı ekran ile karşılaşacaksınız.

İlk olarak Sistem Yöneticisi (kullanıcı adı root olan yetkili kullanıcı) için bir parola belirlemeniz, sonrasında da sistemi kullanacağınız kullanıcı hesabını açmanız beklenir. Sistem Yöneticisi tüm sistem çapında gerekli olan yapılandırmalar, bakım ve benzeri işlemler için gereken yetkiye sahiptir; bu kullanıcı ile grafik masaüstü ortamını açmamalısınız. Ayrıca kullanıcı adı içerisinde Türkçe karakter kullanmamanız gerekir; bu uluslararası standartların bir gerekliliğidir.

Tüm kurulum boyunca yaptıklarınız arasından unutmamanız gereken tek şey bu kullanıcıların parolalarıdır; herkes tarafından tahmin edilemeyecek ve aynı zamanda sizin de unutmayacağınız parolaları tercih etmeniz hem güvenliğiniz için hem de sisteme giriş yapabilmeniz için önemlidir.

YALI'nın son aşaması bilgisayarınıza kurulacak sistem yükleyicisi ile ilgilidir. Eğer sistem yükleyiciler hakkında fikriniz yoksa Pardus 'un bir sistem yükleyicisi kurmasına onay vermelisiniz! Bu sayede YALI gerekli düzenlemeleri sizin adınıza yapar. Bu yükleyici, bilgisayarınız açılırken size hangi işletim sisteminiz ile açmak istediğinizi soran bir uygulamadır.

Sonrasında bilgisayarınız yeniden başlatılır: kurulum CD'sini sürücünüzden çıkarmayı unutmayın

Açılış ve Pardus 'a Merhaba

Eğer her şey yolunda ise, bilgisayarınız tam olarak açıldığında kullanıcı adı ve parolanızı soran bir giriş ekranı ile karşılaşırsınız; Pardus masaüstüne çok az kalmıştır, hatta kendisi bu ekranın hemen arkasındadır.

Kurulum esnasında belirlediğiniz kullanıcılardan birisi ve parolası ile yaptığınız girişin ardından sizi pala bıyıklı Kaptan Masaüstü karşılar ve basit başlangıç yapılandırmalarının ardından TASMA isimli yapılandırma merkezimize gönderir. Pardus 'un ne kadar kişiselleştirilebileceğine dair güzel bir deneyim TASMA içerisinde sizi beklemektedir. Aynı zamanda Internet'teki depolarımızdan kolayca yeni uygulama kurmanıza ya da güncellemenize olanak sağlayan PiSi'nin grafik arayüzü de diğer tüm yapılandırmalar gibi yine TASMA içerisindedir.

Pardus 'u Kullanmak

Pardus yalnızca bir işletim sistemi değil, on yıllardır tüm dünyada geliştirilen açık kaynak kodlu ve özgür yazılım projelerinin rafine ve entegre edildiği, tespit edilen eksiklerini tamamlamaya yönelik yeni katkılarla kolay kullanılan, Türkçe ile ilgili altyapı sorunları çözülmüş, çeviri kalitesi yükseltilmiş ve tüm masaüstü ihtiyaçlarını karşılamak için hazırlanmış tüm bir çözüm paketidir. Temel grafik düzenlemeler, anında mesajlaşma, e-posta, haber grupları, ofis paketi, Internet gezgini, tüm müzik ve video dosyalarını oynatabileceğiniz, Internet'ten yapılan canlı yayınları, blog sitelerini takip edebileceğiniz yazılımlarla tüm ihtiyaçlarınızı standart kurulumda çözen Pardus , tüm bu işlemler için yalnızca bir CD ile gelir ve yaklaşık yarım saat içinde kurulur.

Donanımlarınız için hazırlıklıdır, her biri için tek tek sürücü kurmanız gerekmez ve doğal yapısı gereği virüs, trojan, solucan gibi, yazılımlardan et-ki-len-mez


Sonrası...

Pardus bilişim dünyasının alışageldiğiniz tarzının dışında, tamamen açık olan bir projedir, dolayısıyla geliştiricilere ve katkıcılara ulaşmanın bir çok yolu vardır:

Bizimle iletişime geçin, http://liste.uludag.org.tr/: Bu adreste Pardus geliştiricileri, katkıcıları ve takipçilerinin üye olduğu bir çok e-posta listesi mevcuttur. Bu listelere üye olarak hem proje ile ilgili gelişmeleri takip edebilir hem de fikirlerinizi paylaşıp projenin gidişatına katkıda bulunabilirsiniz. E-posta listeleri içerikleri ve amaçlarına göre gruplanmıştır, 'uludag' isimli e-posta listesi ise, genel tartışma ve sohbet listesidir. 'pardus-teknik' Pardus ile ilgili sorularınıza yardım alabileceğiniz listedir. Ayrıca geliştiricilerin her birine (http://www.uludag.org.tr/hakkimizda.html) de doğrudan e-posta ile ulaşabilirsiniz.

Bizi takip edin, http://gezegen.uludag.org.tr/: Web sayfamız dışında geliştiricilerimizin ve katkıcılarımızın günlüklerinin bir araya getirildiği bir sayfadur bu ve bu adresten en güncel en sıcak haberleri alabilir, belki isterseniz bir yardım çağrısına cevap verebilirsiniz.

Hataları bildirin, http://bugs.uludag.org.tr/: Pardus'ta karşılaştığınız hataların bir daha karşınıza çıkmayacak şekilde düzeltilmesi için hata raporlarınızı geliştiricilere ulaştırabileceğiniz hata takip sistemidir.

Forum ya da IRC yoluyla yardım alın, http://pardus-linux.org/ Katkıcılarımız tarafından açılmış resmi olmayan Pardus yardım forumudur. Bu foruma üye olarak sorularınıza yardım alabilirsiniz. Aynı şekilde resmi olmayan sohbet odalarına da irc.freenode.net adresli sunucu üzerinde yaşayan #pardus ve #pardus-devel kanallarından Pardus kullanan insanlara ulaşabilirsiniz.



Dizüstü Pil Göstergesi Ayarları
1- konsola gecin
2- sudo cp /boot/grub/grub.conf /boot/grub/grub.conf.orjinal komutunu calistirin
3- sudo nano /boot/grub/grub.conf komutunu calistirin
4- acpi=off ifadesini bulun ve silin
5- ctrl+x tusuna basarak cikin. cikarken kaydedeyimmi sorusunu "e" diyerek dosyayı kaydedin.
6- bilgisayarınızı yeniden başlatın.
7- sistem çekmecesinde (tray) pil durumu aktif olacaktır.
8- pil ikonu cikiyor ama dogru gosterilmiyor ise uluzilla ya hata kaydı ekleyin. Hata kaydı yapmadan konsoldan asagidaki komutlari calistirin

Kod:

sudo lspci -vv >lspci.txtsudo cp /proc/acpi/dsdt >dsdt.binsudo dmesg | grep ACPI >dmesg.ACPI.txt


olusan dosyalari (lspci.txt,dsdt.bin ve dmesg.ACPI.txt) hata kaydı ile ekleyin. Notebook marka ve modelini yazmayi unutmayin.



Kaffeine ile Dijital Uydu Kartları için TV Ayarları

PARDUS 1.0 KAFFEINE ILE SKYSTAR2, wintv ve twinhan türevleri TV AYARLARI


skystar2 için gerekli modül yükleme komutlarını verin

#modprobe dvb-core

#modprobe skystar2

#modprobe stv0299 (ver 2.6 olanlar için)

#modprobe mt312 (ver 2.3 olanlar için)


Twinhan (INCA DVB) için gerekli modül yükleme komutlarını verin

#modprobe dvb_bt8xx

#modprobe dst

#modprobe bttv i2c_hw=1 card=0x71


Hauppauge WinTv Nexus-s için gerekli modül yükleme komutlarını verin

#modprobe dvb-core

#modprobe stv0299

#modprobe saa7146

#modprobe saa7146_vv

#modprobe ttpci-eeprom


Bu komutları, bilgisayarı her açtığınızda vermemek için bu modulleri (yani modprobe kısmını yazmadan) aşağıdaki dosyayı açarak en alt satırlara ekleyin...

/etc/modules.autoload.d/kernel-2.6

bu dosyayı konsoldan root hakları ile açarak değiştirin

$su

ile

#nano -w /etc/modules.autoload.d/kernel-2.6

komutu ile açabilirsiniz.

sonra kaffeine programını açın ilk açılışta karşınıza lnb-çanak ayarları çıkacak ayarlarınızı yapın...

daha sonra /home/(kullanıcı adınız)/.kde/share/apps/kaffeine/dvb-s/altındaki uyduların dosyalarını metin editörü ile açarak güncelleyin

güncel turksat: http://www.skyvision-tv.com/forum/viewtopic.php?t=472

güncel hotbird: http://www.skyvision-tv.com/forum/viewtopic.php?t=473
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
santi
Yönetici
Yönetici
santi


Erkek
Mesaj Sayısı : 676
Yaş : 30
NeRDeN : GiDeRKeN SoLDaN DöNeRKeN SaGDaN..
Reputation : 0
Rep Puanı : 217771
Kayıt tarihi : 25/11/08

Pardus Belgeleri (Güncel..) (Pardus-Wiki'den) Empty
MesajKonu: Geri: Pardus Belgeleri (Güncel..) (Pardus-Wiki'den)   Pardus Belgeleri (Güncel..) (Pardus-Wiki'den) I_icon_minitimeCuma Ocak 02, 2009 5:19 pm

Alıntı :
DEVAMI::::::::::::::::::::
Çok mutlu Çok mutlu Çok mutlu Çok mutlu

aslında pek güncel sayılmazlar eksik transporderleri elle girebilirsiniz...

Türksat'taki yeni network özelliğinden faydalanmak ve kanalların kendi kendine çıkmasını sağlamak için dvb-s klasörü altındaki dosyayı şu şekilde değiştirip kanal araması yapmanız yeterlidir: iki tane frekans olan satır göreceksiniz onların başına # işareti koyarak iptal edin ve şunu hemen altlarındaki satıra ekleyin S 11734000 H 3291000 3/4

güncelleme işlemi bitince

kaffeine->kanallar a girerek uyduları taratın ve kanalları bulun



Sürücüsü Olmayan WIFI Kartlar için Kurulum

Ndiswrapper, Linux sürücüsü olmayan kablosuz kartların (pcmcia,usb) windows XP sürücüleri kullanılarak çalıştırmasını sağlayan bir programdır.
Ndiswrapper ile çalışan WIFI kartların Listesi
Eğer neden Ndiswrapper deniyor diyorsanız...?
Wrapper, bir işletim sistemi ile bir sürücü (o işletim sistemi için tasarlanmamış) arasındaki bağdaştırıcılık fonksiyonu üstlenen yazılım
NDIS ise Network Driver Interface Specification kelimesini baş harflerinin kısaltılmış halidir.

Pardus işletim sistemimizde Ndiswrapper ön tanımlı olarak yüklü gelmektedir.
WIFI kartınızın sürücüsünü yükleyebilmeniz için öncelikle sürücünün bulunduğu CD'ye sahip olmanız gerekli.
Eğer CD'niz yoksa WIFI kartının üretici firma resmi web sitesinden ilgili sürücüyü indirmeniz gereklidir.


Elinizde CD olduğunu varsayarak devam edelim

CD'yi taktığınızda Pardus masaüstünde takılan CD'yi okuyup bir ikon yerleştirecektir, üzerine çift tıklayarak "mount" işlemini gerçekleştirmiş olacaksınız.
Daha sonra bir konsol açıp root olarak giriş yapmanız gerekmektedir. ("su -" komutu ile root yetkisi alabilirsiniz)
Root olarak sisteme giriş yaptıktan sonra


Kod:

ndiswrapper -i /media/hdc/xxxx.inf


(sürücü inf dosyasının bir dizin altında olmadığını varsayıyoruz)


Kod:

ndiswrapper -i /media/hdc/drivers/xxxx.inf


(sürücü inf dosyasının bir dizin altında olduğunu varsayıyoruz)

Bu işlem gerçekleştirildikten sonra ndiswrapper bize

Kod:

Installed ndis drivers:xxxx driver present, hardware present


şeklinde bir mesaj verecek ki bu güzel bir haber :=)

Şimdi önümüzde karar vermemiz gereken (kişisel tercihlere saygılıyız) 2 seçenek var:
1- Ndiswrapper mödülü sistemime otomatik olarak yüklensin
2- Ben manuel olarak modülü yüklerim

Ndiswrapper modülü sistemime otomatik olarak yüklensin istiyorsak;


Kod:

"/etc/modules.autoload.d/kernel-2.6" dosyası içine ndiswrapper yazıp kaydetmelisiniz


Ne gerek var ben her seferinde elle hallederim diyorsanız da

Kod:

modprobe ndiswrapper

Bu aşamadan sonra "dmesg" çıktısında

Kod:

wlan0: ndiswrapper ethernet device xx:xx:xx:xx:xx:xx using driver xxxx

görebilirsiniz

Kablosuz Ağ Konfigürasyonu
Bu işi normalde net-kga yapacak ancak biz yine de yazmış olalım
Pardus işletim sistemimizde kablosuz bağlantı aletleri (wireless-tools) ön tanımlı geldiğinden bir kurulum yapmanıza gerek yok o yüzden direk konuya girelim. Eğer etrafta kablosuz internet yayını yapan bir düğüm (Wireless Access Point) olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız tarama işlemi yapmanız gerekli

Kod:

iwlist wlan0 scan

Bu düğümlerden birine girmek için ise

Kod:

iwconfig wlan0 essid 'ESSID'

Bu düğümlerden birine WEP kriptosu kullanarak girmek için ise

Kod:

iwconfig wlan0 essid 'ESSID' key restricted sassword

Not: Yukarıdaki örnekte "s" "string" anlamına gelmekte şifre erdincerdinc şeklinde ise kullanılmaktadır, eğer parolanız 0F-13-A4-DD vs. şeklinde ise "s" parametresini kullanmanıza gerek yoktur. Ayrıca 40 bit'lik kriptolama da 10 basamak onaltılık (hexadecimal), 128 bit'lik kriptolama da ise 26 basamak onaltılık (hexadecimal) kullanılmaktadır.

Düğüm noktasına bağlandıktan sonra kablosuz kartınız için IP ayarlaması yapmanız gerekmektedir, yine iki seçenek var Eğer düğüm noktasında aktif bir DHCPD çalışıyorsa DHCP eğer yoksa ifconfig Aktif bir DHCPD'nin çalışıtığı var sayarsak

Kod:

dhcpcd wlan0

Yoksa

Kod:

ifconfig wlan0 aaa.bbb.ccc.ddd netmask fff.ggg.hhh.jjjroute add default gw [Kablosuz düğüm noktası IP'si] dev wlan0




ALCATEL SpeedTouch USB ADSL Modem Kurulumu Bu belge Pardus işletim sisteminde ALCATEL SpeedTouch USB ADSL modeminizi kullanabilmeniz için yapmanız gerekenleri içerir
Eğer sakin olup telaş yapmazsanız 4 adımda modeminizi Pardus işletim sisteminde kullanabileceksiniz

Adım 1

Öncelikle işletim sistemimiz için gerekli pisi paketini yüklemelisiniz


Kod:

pisi it http://www.erdinc.info/pardus/speedt...e-3.0.1-1.pisipisi it http://www.erdinc.info/pardus/speedtouch-1.3.1-1.pisi



Adım 2

Konsol Ekranına Geçin(CTRL+ALT+F1) Modem ayarlarını için aşağıdaki komutu çalıştırın (vpi, vci, ISS kullanıcı adı ve parolanızı biliyor olduğunuzu düşünüyorum)


Kod:

"speedtouch-setup --pppoe"

Önce sizden ISS kullanıcı adınız istenecek Daha sonrada ISS parolanız istenecek.
Bunların girin.
Yine Sonrasında Size vpi ve vci numaralarınızı soran iki satır sıra ile açılacak.
Bu bilgileride girin.

Adım 3

Modeminizi bilgisayarınızın usb girişine takıp açın

Adım 4

Yine Konsol Ekranında Modeminizi başlatmak için


Kod:

speedtouch-start

yazın ve enter tuşuna basın.



Touchpad Kullanımı

Dizüstü bilgisayarlarda bulunan dokunma alanları, normalde uyumluluk kipinde çalışır. Pardus'ta bulunan sürücü yardımıyla, iki veya üç parmak dokunma gibi ek özellikleri de kullanabilirsiniz. Dokunma panelinin ek özelliklerini kullanmak için gerekli synaptics sürücüsü Pardus ile beraber gelir ve sisteme yüklenir.Bu paket sayesinde genelde ek ayar yapmadan sağda bulunan kaydırma çubukları çalışır.
Ayarlarımızı xorg.conf içinde yapacağız. Bu yüzden /etc/X11/xorg.conf dosyamızı yedekleyelim. dokunma panelini verilerinin hangi kaynaktan geldiğini görmek için /dev/input altına bakacağız. Burada, eğer bir tane de dışarıdan fare bağladıysak mice mouse0 mouse1 göreceğiz. (Bir fare varsa mice ve mouse0). Mice tüm fare hareketlerini alıyor, mouse0 dokunma panelini alıyorsa mouse1 fareyi veya tersi. Neyin hangisine atanmış olduğunu görmek için consoldan "cat /dev/input/mouse0" komutunu verdim. dokunma paneline dokununca ekranda yazılar çıkıyorsa bu dokunma panelidir, fareye dokununca çıkıyorsa bu faredir. mouse1 için de bu işlemi tekrarlayıp neyin ne olduğu ayırdına vardık. Bunları hemen not edelim
root olarak /etc/X11/xorg.conf dosyamızı açalım. (kdesu kwrite /etc/X11/xorg.conf)
Section "Module" bölümüne Load "synaptics" ekliyoruz. Bu dokunma panelimizin ek özelliklerine erişmemiz için gerekli sürücü.
Aşağıdaki bölümü buluyoruz: Section "InputDevice" Identifier "Mouse0" Driver "mouse" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "Protocol" "IMPS/2" EndSection
ve az önce fare olarak aklımızda kalan bölgeyi yazıyoruz, normal faremizle uğraşmayacağız: Section "InputDevice" Identifier "Mouse1" Driver "mouse" Option "Device" "/dev/input/mouse1" Option "Protocol" "IMPS/2" EndSection Ve beklenen kısım dokunma panelimiz kısmı için ikinci bir bölge oluşturacağız. Önemli olan driver olarak synaptics, protocol olarak auto-dev geçmemiz ve dokunma panelinin yolunu söylememiz.


Section "InputDevice"
Kod:

Identifier "Mouse0" Driver "synaptics" Option "Protocol" "auto-dev" Option "Device" "/dev/input/mouse0"


Option "SendCoreEvents" "true" Option "SHMConfig" "on" EndSection
Şimdi iki tane pointing device tanımlamış olduk, X sunucusuna birini asıl olduğunu ve ikisini de işlemesi gerektiğini söylememiz gerekiyor: Bu kısım da ServerLayout kısmında:




Kod:

InputDevice "Mouse0" "CorePointer" InputDevice "Mouse1" "AlwaysCore"



CorePointer asıl pointer, normalde X bu olmadan açılmaz ama pardus'daki "AllowMouseOpenFail" "True" özelliği ile açılıyor, AlwaysCore ise diğer pointerları tanıtmak için.
Şimdi asıl ayarları yaptık, dokunma panelinin altına özellik olarak aşağıdaki değerleri girebilirsiniz:
Panelin geometrisini belirtiyor, üreiciye göre değişiyor: Option "LeftEdge" "1900"




Kod:

Option "RightEdge" "5400"



Option "TopEdge" "3800" Option "BottomEdge" "1800" Ne kadar güçlü dokunursak panel bunu dokunma olarak algılasın:

Kod:

Option "FingerLow" "25" Option "FingerHigh" "30"


Tap özelliği:

Kod:

Option "MaxTapTime" "149" Option "MaxTapMove" "180" Option "MaxDoubleTapTime" "180" Option "ClickTime" "100" Option "FastTaps" "0" Option "EmulateMidButtonTime" "75"


Kaydırma çubukları için:

Kod:

Option "VertScrollDelta" "120" Option "HorizScrollDelta" "200" Option "MinSpeed" "0.3" Option "MaxSpeed" "2" Option "AccelFactor" "0.1" Option "EdgeMotionMinZ" "30" Option "EdgeMotionMaxZ" "160" Option "EdgeMotionMinSpeed" "1" Option "EdgeMotionMaxSpeed" "400" Option "EdgeMotionUseAlways" "0" Option "UpDownScrolling" "1" Option "LeftRightScrolling" "1" Option "UpDownRepeat" "1" Option "LeftRightRepeat" "1" Option "ScrollButtonRepeat" "100"


Dokunma panelinin özelliklerini anlatan bir msg: http://lists.debian.org/debian-lapto.../msg00046.html
Ayarları anlatan bir link: http://gentoo-wiki.com/HARDWARE_Synaptics_Touchpad
Sürücünün sayfası: http://web.telia.com/~u89404340/touch




i810 yongasetli kartlarda görüntü

Datron dizüstülerde 1280x800

Bu belge intel chipseti olan ve ekranları 1280x800'e çıkabilen fakat X'i bir türlü 1024x768'den fazlasını yaptırmak için okunabilir. intel chipsetlerin ekran modlarında bir eksiklik var ve sadece 640,800,1024 çözünürlükleri listeliyor. X chipsetten yapabildiği modları isteyince en mümkün ve en büyük çözünürlük olan 1024'ü seçiyor. Bu sorunu aşmak için sisteminizde 855resolution programı olması gerekiyor. Ön tanımlı olarak bu program 1400x1050 çözünürlük için tanımlıyor, (I coded it to get the 1400x1050 resolution on my Dell 510 Alain Poirier. Dolayısiyle 1280x800 çözünürlük tanımlı gelmiyor.
root olarak:

Kod:

855resolution -l


ile çözünürlükleri listeliyoruz,
Kod:

855resolution version 0.4, by Alain PoirierChipset: Unknown (id=0x25908086)VBIOS type: 2VBIOS Version: 1210Mode 30 : 640x480, 8 bits/pixelMode 32 : 800x600, 8 bits/pixelMode 34 : 1024x768, 8 bits/pixelMode 38 : 1280x1024, 8 bits/pixelMode 3a : 1400x1050, 8 bits/pixelMode 3c : 1280x768, 8 bits/pixelMode 41 : 640x480, 16 bits/pixelMode 43 : 800x600, 16 bits/pixelMode 45 : 1024x768, 16 bits/pixelMode 49 : 1280x1024, 16 bits/pixelMode 4b : 1400x1050, 16 bits/pixelMode 4d : 1280x768, 16 bits/pixelMode 50 : 640x480, 32 bits/pixelMode 52 : 800x600, 32 bits/pixelMode 54 : 1024x768, 32 bits/pixelMode 58 : 1280x1024, 32 bits/pixelMode 5a : 1600x1200, 32 bits/pixel



Şeklinde bir çıktı alıyoruz. Burada kullanmayacağımız yüksek çözünürlüklerin mode kodlarını kaydediyoruz.

Kod:

3a, 4b, 5a


Kod:

855resolution 3a 1280 800


komutu verdiğimizde
Kod:

855resolution version 0.4, by Alain PoirierChipset: Unknown (id=0x25908086)VBIOS type: 2VBIOS Version: 1210** Patch mode 30 to resolution 1280x800 complete

Şeklinde, anlamı "yaptım" olan bir çıktı üretir. Artık X bu çözünürlüğü görecektir. 4. Adım uyguladığınızda farkı hissedeceksiniz.
Açılışta /etc/init.d/855resolution çalışıyor, /etc/conf.d/855resolution dosyasındakileri uyguluyor.
Kod:

replace[0]="5c"with[0]="1400 1050"#with[0]="1280 800"


kısmını
Kod:

replace[0]="5c"#with[0]="1400 1050"with[0]="1280 800"


yapabilirsiniz.




Apache , MYSQL , PHP Kurulumu

Apache , MYSQL , PHP Kurulumu

Pardus üzerinde Apache/MySQL/PHP kullanmak için yapılması gerekenler.

Kod:

$ sudo pisi update-repo$ sudo pisi it apache$ sudo pisi it mysql-server


apache ve mysql'i kurduk, şimdi sıra php5'de,

Kod:

$ sudo pisi build http://svn.uludag.org.tr/pardus/pardus-devel/programming/languages/php/mod_php/pspec.xml$ sudo pisi it mod_php*.pisi


mod_php* yerine dizinde oluşan pisi dosyasının adı gelecek. Bu adımdan sonra ayarlara geçiyoruz.

Kod:

$ sudo kwrite /etc/conf.d/apache2


Dosyadaki
Kod:

APACHE2_OPTS="-D DEFAULT_VHOST"

satırını

Kod:

APACHE2_OPTS="-D DEFAULT_VHOST -D PHP5"

olarak değiştiriyoruz.

Şimdi sırasıyla apache ve mysql'i başlatacağız:

Kod:

$ sudo mysql_install_db$ sudo /etc/init.d/mysql start$ sudo /etc/init.d/apache2 start


Buraya kadar geldiyseniz http://localhost/ ile sunucunuza erişebiliyor olmalısınız.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
oflu_cocuk
Moderator
Moderator
oflu_cocuk


Erkek
Mesaj Sayısı : 748
Yaş : 27
NeRDeN : of'dan
Reputation : 3
Rep Puanı : 5633
Kayıt tarihi : 06/12/08

Pardus Belgeleri (Güncel..) (Pardus-Wiki'den) Empty
MesajKonu: Geri: Pardus Belgeleri (Güncel..) (Pardus-Wiki'den)   Pardus Belgeleri (Güncel..) (Pardus-Wiki'den) I_icon_minitimeCuma Ocak 02, 2009 5:59 pm

Paylaşım İçin Teşekkürler
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://s10.bitefight.net/c.php?uid=142482
xxxx_eray_xxxx
**Şekil Üye**
**Şekil Üye**
xxxx_eray_xxxx


Erkek
Mesaj Sayısı : 743
Yaş : 25
NeRDeN : aldın
Ruh Hali : Pardus Belgeleri (Güncel..) (Pardus-Wiki'den) Agresi10
Reputation : 0
Rep Puanı : 217780
Kayıt tarihi : 29/11/08

Pardus Belgeleri (Güncel..) (Pardus-Wiki'den) Empty
MesajKonu: Geri: Pardus Belgeleri (Güncel..) (Pardus-Wiki'den)   Pardus Belgeleri (Güncel..) (Pardus-Wiki'den) I_icon_minitimePtsi Ocak 12, 2009 1:49 pm

bizimlen paylaştıgın için saol
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Pardus Belgeleri (Güncel..) (Pardus-Wiki'den)
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Pardus'u Güncel Tutun
» Belgeleri izinsiz erişimlerden koruyun

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Bilgisayar ve İnternet :: Linux İşletim Sistemi-
Buraya geçin:  
Bedava forum | ©phpBB | Bedava yardımlaşma forumu | Suistimalı göstermek | Son tartışmalar